Ny professor vil åbne op for mere nuanceret syn på psykofarmaka

Ledende overlæge, dr.med. Jimmi Nielsen er tiltrådt som klinisk professor i psykofarmakologi ved Klinisk Institut, Aalborg Universitet, og Psykiatrien, Aalborg Universitetshospital.

Målrettet indsats for bedre behandling

Psykofarmakologi omhandler den medicinske behandling af patienter med svære psykiske lidelser som fx skizofreni.

Jimmi Nielsen har gennem flere år haft målrettet fokus på at tilvejebringe viden, der kan gøre denne behandling mere sikker, skånsom og effektiv. Øget viden skal bl.a. medvirke til at reducere en markant overdødelighed blandt mennesker med alvorlig psykisk sygdom.

I det nye professorat vil der især være fokus på lægemiddel-overvågning, sjældne bivirkninger og forskningsinitierede kliniske forsøg inden for psykiatrien. 

Kritisk syn på øget brug af psykofarmaka

Jimmi Nielsen har en kritisk tilgang til de seneste års udvikling, hvor flere og flere behandles med psykofarmaka, og hvor der også er en stigende efterspørgsel på behandling.

- Vi ser en tydelig tendens til ”medicineret normalitet”, men den medicinske behandling er ikke uden omkostninger, og fordele og ulemper bør altid vejes op mod hinanden. Både i fagkredse og samfundsmæssigt er der brug for, at vi også etisk diskuterer, hvor langt vi skal gå, siger Jimmi Nielsen, der opfordrer til et langt mere nuanceret syn på, hvad man kan forvente at opnå med psykofarmaka.

- Medicin er ikke svaret på alt, heller ikke når det gælder psykiske problemstillinger, tilføjer han – og appellerer til, at der også i bl.a. patientforeninger og medicinalindustrien åbnes op for et mere nuanceret syn på psykofarmaka.

Visioner i forskningsarbejdet

I professoratet vil Jimmi Nielsen være stærkt optaget af at mindske afstanden mellem klinik og forskning:

- Begge verdener har meget at lære af hinanden, og jo mere de smelter sammen, jo mere synergi vil der opstå. Det har stor betydning for, at vi kan løse psykiatriens udfordringer, siger den nyudnævnte professor.

Baggrund og karriere

Jimmi Nielsen er uddannet læge fra Syddansk Universitet i 2005. I 2011 forsvarede han sin ph.d. ved Aarhus Universitet, og i 2015 blev han første dr.med. ved Aalborg Universitet.

I 2014 blev han speciallæge i psykiatri efter have gennemført dele af speciallægeuddannelsen i Norge. I 2015 blev han ledende overlæge i Psykiatrien i Aalborg – en ansættelse, der fortsætter uændret. 

Tiltrædelsesforelæsning den 4. marts

Tiltrædelsen fandt sted pr. 1. november 2015, hvor Jimmi Nielsen med sine 37 år blev Danmarks yngste kliniske professor i psykiatri. 

Tiltrædelsen markeres med en tiltrædelsesforelæsning fredag den 4. marts 2016 kl. 14 i Psykiatrien i Aalborg, Mølleparkvej 10.

Opdateret