Ledelse kan påvirke kulturen omkring patientsikkerhed positivt

Ph.d.-afhandling fra Psykiatrien – Aalborg Universitetshospital viser, at kulturen omkring patientsikkerhed kan forbedres med lederudvikling.

Patientsikkerhed er et alvorligt problem i det danske hospitalsvæsen, hvor 1 ud af 10 patienter udsættes for utilsigtede hændelser. De forbedringsinitiativer, der har været indtil nu, har dog været med blandet succes. En ny ph.d.-afhandling fra Psykiatrien – Aalborg Universitetshospital viser, at en udvikling af hele kulturen omkring patientsikkerhed er nødvendig.

- Patientsikkerhedskulturen er et resultat af, hvilke vaner, normer, værdier og grundlæggende antagelser om patientpleje, der er blandt de sundhedsprofessionelle. Det kan man blandt andet kortlægge ved at bruge spørgeskemaet SAQ, som efterfølgende kan danne grundlag for et ledelsesmæssigt fokus på at forbedre patientsikkerhedskulturen, siger Solvejg Kristensen, der står bag studiet.

Forskellig opfattelse hos personale og ledelse

En del af afhandlingen er gennemført på Færøerne, hvor patientsikkerhedskulturen blev undersøgt, inden der var implementeret kvalitetsforbedringer på hospitalsniveau. Her viste det sig blandt andet, at der var forskel på ledelsens og frontlinjepersonalets opfattelse af kulturen, ligesom frontlinjepersonalets opfattelse af ledelsens opbakning til patientsikkerhed varierede med ledelsesniveauet – der var en oplevelse af mest opbakning fra afsnitsledelsen og mindst fra hospitalsledelsen.

Samarbejdet med Landssygehuset på Færøerne fortsætter, og der er planlagt en opfølgende undersøgelse af patientsikkerhedskulturen efter implementering af de første tiltag til forbedring af kvaliteten.

- Hvis vi skal lykkes med at øge patientsikkerheden i Danmark, er det afgørende at fokusere på kulturen omkring den. Det er derfor særdeles positivt, at overbevisende resultater fra Psykiatrien – Aalborg Universitetshospital viser, at et stærkt ledelsesmæssigt engagement faktisk kan påvirke patientsikkerhedskulturen i positiv retning. Det lover godt for udvikling af patientsikkerheden, siger Solvejg Kristensen.

Resultaterne fra ph.d.-studiet er publiceret internationalt og har allerede vakt stor interesse i udlandet.

Yderligere informationer

Solvejg Kristensen forsvarer sin ph.d.-afhandling ’Patient Safety Culture: Measurement – Leadership – Improvement’ onsdag den 14. september 2016 klokken 13.00–16.00 på Psykiatrien – Aalborg Universitetshospital, Mølleparkvej 10, 9000 Aalborg.

Kontaktperson

Solveig Kristensen, ph.d.-studerende, Psykiatrien - Aalborg Universitetshospital
Tlf. 21 58 00 11, mail solkri@rm.dk

Opdateret